Email info@123watchrepair.nl
Telefoon 074 - 2020260

Onderhoud en reiniging

Dat een auto periodiek onderhoud nodig heeft, begrijpt iedereen. Dat ook een horloge periodiek onderhoud nodig heeft, is helaas minder bekend. Nadat eenmaal is overgegaan tot de (veelal kostbare) aanschaf van een manufactuur uurwerk, wordt onderhoud nog wel eens het kind van de rekening.

Precisie-instrument

Periodiek onderhoud van horloges is belangrijk. Een horloge lift normaliter de hele dag mee om uw pols. Daardoor krijgt het tijdens het dragen met diverse invloeden te maken, zoals vocht, stof, trillingen, stoten, temperatuurschommelingen, etc. Bovendien is uw mechanische of Quartz horloge een complex precisie-instrument,dat uit honderden onderdelen bestaat, met name als het voorzien is van meerdere opties. Deze onderdelen functioneren doorgaans 24 uur per dag, 7 dagen per week, 52 weken per jaar en dat vaak jaren achtereen. Het zonlicht kan de kleuren van het horloge aantasten. Daarnaast kan vocht in combinatie met temperatuurswisselingen invloed hebben op de verschillende materialen en extra slijtage van de pakkingen veroorzaken. Horloges, ook Quartz horloges, hebben lagers en tandraderen die gesmeerd zijn. Uitgedroogde olie is vaak een oorzaak van het niet gelijk lopen van een horloge. Afhankelijk van fabricaat en type, kan besloten worden het uurwerk te voorzien van nieuwe olie en reiniging. En hoe de techniek ook voortschrijdt, het blijft vooralsnog onvermijdelijk dat de mechanische werking van een uurwerk slijtage veroorzaakt. De elektronische werking kan ook door veroudering of vocht worden aangetast. Om problemen en hoge reparatiekosten te voorkomen verdient uw horloge dus regelmatig aandacht en onderhoud. De mate van onderhoud is afhankelijk van het type horloge, type uurwerk en de wijze van gebruik.

Schoonmaken

Door de jaren heen vervuilen en slijten de band, de kast en het glas. Daarom adviseren wij ook deze onderdelen schoon te laten maken. Door het dagelijks gebruik valt de vervuiling niet op, doch als u even wat nauwkeuriger kijkt, zult u zien dat het vuil in de loop der tijd zich overal heeft opgehoopt. Door zweet en stof wordt uw horloge onhygiënisch. Een schoonmaakbeurt zorgt ervoor dat metalen banden minder snel slijten en uw horloge mooi en hygiënisch is. Het effect van een schoonmaakbeurt is vaak aanzienlijk.

Body cheese…..

bodycheese2

(Lees meer over onderhoud mechanische horloges)
(Lees meer over onderhoud Quartz-horloges)
Hieronder treft u een filmpje aan van een ultrasonore reiniging van een horloge.