Email info@123watchrepair.nl
Telefoon 074 - 2020260

Onderhoud Quartz horloge en batterij

Het is niet eenduidig aan te geven wanneer uw horloge een onderhoudsbeurt nodig heeft. In het algemeen verdient het aanbeveling uw horloge eenmaal in de twee jaar of bij een eerdere batterijwissel een complete onderhoudsbeurt te laten geven. Een tijdige onderhoudsbeurt is van belang omdat de olie waarmee de draaiende onderdelen van uw horloge zijn gesmeerd, na verloop van tijd veroudert, verdroogt en haar smerende werking verliest. De meeste Quartz horloges zijn voorzien van lagers en raderen die gesmeerd moeten worden. Indien u constateert dat uw Quartz horloge achter gaat lopen, is dit vaak een indicatie dat het horloge te weinig olie heeft of slijtage vertoont. Misschien functioneert het kristal of het elektrablok niet meer goed of is de batterij in kwaliteit en in lading achteruitgegaan. Het is niet verstandig uw Quartz horloge aan langdurig fel zonlicht bloot te stellen. Veel afwisseling van vochtige en droge omstandigheden is ook niet bevorderlijk. Het zonlicht kan de kleuren van het horloge aantasten; vocht in combinatie met temperatuurswisselingen kan invloed hebben op de verschillende materialen en extra slijtage van de pakkingen veroorzaken. Ook oude batterijen kunnen funest zijn. Een lege batterij kan namelijk gaan lekken. De dan vrijkomende zuren kunnen veel, zo niet onherstelbare, schade veroorzaken aan de gevoelige elektronica.
(Hieronder een voorbeeld van aangetaste batterijcontacten door een lekkende batterij.)

1981579_orig

De mate van onderhoud is afhankelijk van het type horloge, type uurwerk en de wijze van gebruik. Zo is een plat en verfijnd Quartz uurwerk economisch gezien meer de moeite van het onderhouden waard dan een goedkoop exemplaar van Chinese makelij. Bij duikhorloges of horloges met bewegende lunetten (aanwijsringen) en buttons (knoppen) dient u er goed op te letten dat de pakkingen van deze functies niet uitdrogen of teveel slijten. Veel schade wordt veroorzaakt door vocht. Laat professionele duikhorloges tenminste eens per jaar controleren. Met name duikhorloges hebben na twee jaar een onderhoudsbeurt nodig omdat de afdichtringen poreus worden en intensief met vocht in aanraking komen. Bij normale horloges met een waterdichtheidsaanduiding verdient het aanbeveling uw horloge na het hierop te laten testen. De aangeduide waterdichtheid heeft een beperkte duur. Rubber seals slijten en drogen uit. Een klassieke gebruiksfout is dat vaak wordt aangenomen dat, ongeacht de drukklasse van een horloge, het horloge onder alle omstandigheden waterdicht is. Dit is pertinent niet het geval. Lees hier meer over bij de gebruikstips op onze site.

Wat houdt een onderhoudsbeurt in?

Normaal gesproken worden bij een onderhoudsbeurt van uw Quartz horloge alle secties van het uurwerk nagekeken en gecontroleerd. Het stroomverbruik, de tijdsaanduiding en de functionaliteit van het Quartzkristal worden gecontroleerd op nauwkeurigheid en goede werking. De lagers worden voorzien van nieuwe olie en het mechaniek wordt gecontroleerd op goede werking. Kapotte of slecht werkende onderdelen worden vervangen. Daarnaast worden de kroon (opwindknopje), stift (verbinding tussen kroon en het uurwerk) en eventuele drukknoppen afgesteld of vervangen. Batterij(en) en pakkingen worden vervangen.
Na de onderhoudsbeurt is uw horloge 100% betrouwbaar en kan het weer enkele jaren, tot de volgende batterijwissel, mee..
Lees meer over schoonmaken van horloges Hieronder treft u een filmpje van een controlemeting van een quartz-uurwerk aan.