Email info@123watchrepair.nl
Telefoon 074 - 2020260

Onderhoud mechanische horloges

Een mechanisch horloge vergt relatief meer onderhoud dan een Quartz horloge.

Het is niet eenduidig aan te geven wanneer uw horloge een onderhoudsbeurt nodig heeft. In het algemeen verdient het aanbeveling om uw horloge eenmaal in de twee tot vier jaar een complete onderhoudsbeurt te laten geven. Een tijdige onderhoudsbeurt is van belang, omdat de olie waarmee de draaiende onderdelen van uw horloge zijn gesmeerd, na verloop van tijd veroudert, verdroogt en haar smerende werking verliest. Indien u constateert dat uw horloge achter of voor gaat lopen, dan is dit vaak een indicatie dat het horloge te weinig olie heeft en/of beginnende slijtage vertoont. In dat geval kunt u het beste uw horloge zo snel mogelijk een onderhoudsbeurt laten geven. Anders kan dit leiden tot extra slijtage en mogelijk moeten dan meer onderdelen worden vervangen. Dit laatste leidt uiteraard ook tot extra kosten bij bijvoorbeeld een dure Omega reparatie.

 

De mate van onderhoud is afhankelijk van het type horloge, type uurwerk en de wijze van gebruik. Zo is een plat en verfijnd hand opwind-uurwerk onderhoudsgevoeliger dan een groter en grover automatisch uurwerk. Een uurwerk met veel complicaties (= andere technische opties dan alleen tijdsaanwijzing) vergt eerder onderhoud dan een eenvoudig(er) uurwerk zonder complicaties. Bij duikhorloges of horloges met bewegende lunetten (aanwijsringen) en buttons (knoppen) dient u er goed op te letten dat de pakkingen van deze functies niet uitdrogen of teveel slijten.

 

Veel schade wordt veroorzaakt door vocht. Met name duikhorloges hebben zeker na twee jaar een onderhoudsbeurt nodig omdat de afdichtringen poreus kunnen worden. Laat professionele duikhorloges tenminste eens per jaar controleren. Bij normale horloges met een waterdichtheidsaanduiding, verdient het aanbeveling uw horloge regelmatig hierop te laten testen. De aangeduide waterdichtheid i heeft een beperkte duur. Rubber seals slijten en drogen uit. Een klassieke gebruikersfout is dat vaak wordt aangenomen dat het horloge, ongeacht de drukklasse, onder alle omstandigheden waterdicht is. Dit is pertinent niet het geval. Lees meer hierover bij de gebruikstips op onze site.

Wat houdt een onderhoudsbeurt in?

Normaal gesproken wordt bij een onderhoudsbeurt door uw horlogemaker uw mechanische uurwerk schoongemaakt en worden tevens alle onderdelen nagekeken. Eventueel versleten of aangetaste onderdelen worden vervangen. De lagers worden voorzien van nieuwe olie en het uurwerk wordt na montage afgesteld. Daarnaast worden de kroon (opwindknopje), stift (verbinding tussen kroon en het uurwerk) en eventuele drukknoppen ingesteld of vervangen. Na een onderhoudsbeurt draagt u een compleet gereviseerd uurwerk.
(Lees meer over schoonmaken van horloges.)
Hieronder ziet u een uitgebreide film over hoe een uurwerk wordt schoongemaakt en gesmeerd.